Konu anlatımı soru çözümleri
  KEsir PRoblemlerİ
 
KESİR PROBLEMLERİ
*
Örnek 1
Ahmet parasının ini harcadığında geriye 80 000 lirası kalıyor.
Ahmet’in başlangıçta kaç lirası vardı?
*
A) 120 000************ B) 150 000************ C) 180 000************ D) 200 000
*
Çözüm
l. yol :
Parasının ini harcadığına göre, parasının tamamı
*

*
ll. yol :

2 birim ® 80 000 ise, 80 000 : 2 = 40 000 (1 birim)
Tamamı ® 40 000 x 5 = 200 000 liradır.
*
lll. yol :
Parasının tamamı x lira olsun:

Cevap D
*
Örnek 2
İbrahim parasının unu Şerife’ye verdiğinde; Şerife’nin parası, kendi parasının i oranında artıyor.
Buna göre, İbrahim’in parasının Şerife’nin parasına oranı kaçtır?
*
A) 3******************* B) 4******************* C) 8******************* D) 12
*
Çözüm
İbrahim’in parası : x TL
Şerife’nin parası : y TL olsun.
Verilenlere göre,

Cevap D
*
Örnek 3
Bir sayının i ile inin toplamı aynı sayının i ile inin toplamından 13 fazladır.
Buna göre, bu sayı kaçtır?
*
A) 35******************* B) 50******************* C) 60******************* D) 70
*
Çözüm
İstenen sayı x olsun. Verilenlere göre,
*
Cevap C
*
Örnek 4
Bir kesrin değeri tir. Bu kesrin paydasından 5 çıkarılır, payına 5 eklenirse kesrin değeri
oluyor.

Buna göre, ilk kesrin payı kaçtır?
*
A) 2******************* B) 3******************* C) 4******************* D) 5
*
Çözüm

Verilenlere göre,

Yani kesrin payı 5 tir.
Cevap D
*
Örnek 5
Bir bidonun kütlesi boş iken x gram, üçte biri su ile dolu iken y gramdır.
Bu bidonun tamamı su ile dolu iken, toplam kütle kaç gramdır?
*
A) 2x – 3y******************* B) 2x + 3y******************* C) 3y – 2x******************* D) 3x – 4y
*
Çözüm
Boş bidonun kütlesi : x gram
Bidonun tamamını dolduran suyun kütlesi : s gram olsun.
Üçte biri su ile dolu iken bidonun kütlesi* : y gram olduğuna göre,

Boş bidonun kütlesi : x gram ve bidonun tamamını dolduran suyun kütlesi : 3y – 3x gram olduğuna göre, tamamı su ile dolu bidonun kütlesi :

*Cevap C
*
Örnek 6
Ayşe’nin parasının si 200 000 lira ise, tamamı kaç liradır?
*
A) 650 000***************** B) 700 000***************** C) 780 000***************** D) 800 000
*
Çözüm

Cevap B
*
Örnek 7
Bir sayının inin 10 fazlası, aynı sayının 14 eksiğine eşittir. Buna göre, bu sayı kaçtır?
*
A) 30******************* B) 32******************* C) 35******************* D) 45
*
Çözüm

Cevap A
*
Örnek 8
Bir havuzun yarısı su ile doludur. Bu havuza 20 litre daha su ilave edilirse havuzun ü doluyor. Havuzun tamamı kaç litreliktir?
*
A) 56******************* B) 64******************* C) 70******************* D) 80
*
Çözüm



Cevap D

Örnek 1

Ahmet parasının ini harcadığında geriye 80 000 lirası kalıyor.

Ahmet’in başlangıçta kaç lirası vardı?

 

A) 120 000             B) 150 000             C) 180 000             D) 200 000

 

Çözüm

l. yol :

Parasının ini harcadığına göre, parasının tamamı

 

 

ll. yol :

2 birim ® 80 000 ise, 80 000 : 2 = 40 000 (1 birim)

Tamamı ® 40 000 x 5 = 200 000 liradır.

 

lll. yol :

Parasının tamamı x lira olsun:

Cevap D

 

Örnek 2

İbrahim parasının unu Şerife’ye verdiğinde; Şerife’nin parası, kendi parasının i oranında artıyor.

Buna göre, İbrahim’in parasının Şerife’nin parasına oranı kaçtır?

 

A) 3                    B) 4                    C) 8                    D) 12

 

Çözüm

İbrahim’in parası : x TL

Şerife’nin parası : y TL olsun.

Verilenlere göre,

Cevap D

 

Örnek 3

Bir sayının i ile inin toplamı aynı sayının i ile inin toplamından 13 fazladır.

Buna göre, bu sayı kaçtır?

 

A) 35                    B) 50                    C) 60                    D) 70

 

Çözüm

İstenen sayı x olsun. Verilenlere göre,

 

Cevap C

 

Örnek 4

Bir kesrin değeri tir. Bu kesrin paydasından 5 çıkarılır, payına 5 eklenirse kesrin değeri

oluyor.


Buna göre, ilk kesrin payı kaçtır?

 

A) 2                    B) 3                    C) 4                    D) 5

 

Çözüm

Verilenlere göre,

Yani kesrin payı 5 tir.

Cevap D

 

Örnek 5

Bir bidonun kütlesi boş iken x gram, üçte biri su ile dolu iken y gramdır.

Bu bidonun tamamı su ile dolu iken, toplam kütle kaç gramdır?

 

A) 2x – 3y                    B) 2x + 3y                    C) 3y – 2x                    D) 3x – 4y

 

Çözüm

Boş bidonun kütlesi : x gram

Bidonun tamamını dolduran suyun kütlesi : s gram olsun.

Üçte biri su ile dolu iken bidonun kütlesi  : y gram olduğuna göre,

Boş bidonun kütlesi : x gram ve bidonun tamamını dolduran suyun kütlesi : 3y – 3x gram olduğuna göre, tamamı su ile dolu bidonun kütlesi :

 Cevap C

 

Örnek 6

Ayşe’nin parasının si 200 000 lira ise, tamamı kaç liradır?

 

A) 650 000                  B) 700 000                  C) 780 000                  D) 800 000

 

Çözüm

Cevap B

 

Örnek 7

Bir sayının inin 10 fazlası, aynı sayının 14 eksiğine eşittir. Buna göre, bu sayı kaçtır?

 

A) 30                    B) 32                    C) 35                    D) 45

 

Çözüm

Cevap A

 

Örnek 8

Bir havuzun yarısı su ile doludur. Bu havuza 20 litre daha su ilave edilirse havuzun ü doluyor. Havuzun tamamı kaç litreliktir?

 

A) 56                    B) 64                    C) 70                    D) 80

 

Çözüm

Cevap D

 

 
  Bugün 1 ziyaretçi (7 klik) kişi burdaydı!
Get your own Chat Box! Go Large!
 
 
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=